tirsdag 1. oktober 2013

Hvor er midtlivskrisen?Kvinners overgangsalder med menstruasjonsstopp og hetetokter er velkjent for de fleste. Mindre kjent er det at også menn har sin overgangsalder hvor blant annet en gradvis reduksjon i det mannlige hormonet testosteron medfører at kroppen forandrer seg. Bilringer, dobbelthake, skallethet og til dels sviktende ereksjon er noen av kjennetegnene.


http://www.sinnetshelse.no/artikler/overgangsalder.htm


Jeg slo en spøk om min manglende tredveårskrise i dag, og det fikk meg til å tenke; hva er egentlig midtlivskrisen, eller overgangsalderen, for menn?

Et kjapt googlesøk ledet meg til sinnetshelse.no og en artikkel om emnet. Mens jeg leste nedover siden måtte jeg dra på smilebåndet, for generaliseringene florerer.


- Alle menn som har mål og motivasjon, vil ha en eller annen form for reaksjon i denne overgangsperioden. Det er bare Andy Capp-typene som glir igjennom uten å reagere overhodet - de som er likeglade og mangler ambisjoner og mål i livet, sier andrologen.


Dette vil si at jeg kommer på et eller annet punkt, visstnok mellom alderen 35 - 70 å få en reaksjon i denne perioden. Greit å vite, da kan jeg forberede meg litt. Jeg leser videre.


Purvis trekker frem en rekke kroppslige forandringer som gjerne starter i 40-årene.

- Mange merker at de begynner å miste hår. Begynnende skallethet er typiske kjennetegn for menn i overgangsperioden. Men når vi begynner å miste håret, mister vi også ett av våre viktigste manndomstegn. Håret er et signal om ungdom og virilitet.

Samtidig med at håret på hodet minker, gror det gjerne fram stive hår i nese, ører og andre steder på kroppen.Det er først nå jeg innser at jeg er faktisk i 40-årene, og har vært det siden jeg var midt i 20-årene. Jeg begynte tidlig å miste hår, mitt manndomstegn, min stolthet.

Forbannet være shamporeklamene!

Kan ikke produsentene av Head & Shoulders skjønne at det finnes mange som meg, som gråter seg i søvn hver kveld på grunn av reklamene som viser menn med kraftige hårmanker som flotter seg i dusjen og på gata. Jeg er faktisk litt hårsår på det punktet.

En annen ting som gjør at jeg er sikker på at jeg har vært 40 lenge er det siste avsnittet over. Jeg har i flere år hatt kraftigere hårvekst på skuldre og sporadisk rundt på ryggen, enn på hodet. Det er jo et tydelig tegn på kroppslig forfall.

Det utenkelige har skjedd: Mens jeg har ventet på midtlivskrisen, så kom den og gikk, uten at jeg la merke til den.

- Menns skrøpelige selvfølelse og det faktum at kjønnslivet, selvrespekten og opplevelsen av suksess er så intimt forbundet med hverandre, gjør at mannens "midtlivskrise" kanskje er mye mer utbredt enn vi har vært klar over, tror Purvis.

Han peker på at menn hele tiden er opptatt av å sammenligne seg med andre menn og få bekreftet sin plass i det maskuline hierarkiet.

- Menn er i en stadig konkurranse med hverandre for å få bekreftet sin maskulinitet.Her blir jeg bare et spørsmålstegn. Enten har jeg sovet i timen, eller så er jeg ikke mann. Jeg trodde at skrøpelig selvfølelse, sammenligning og konkurranse med samme kjønn var kvinnenes domene! Eller?
Hvis det er slik at store deler av menn i verden sammenligner seg med andre menn og konkurrerer for å bekrefte sin maskulinitet er det ikke merkelig at de havner i en krise, er det vel?

Etter å ha lest gjennom denne flotte artikkelen lener jeg meg tilbake i stolen, med en god følelse i den voksende magen og et smil om munnen.
Jeg føler at, selv om jeg har mistet mer og mer hår på hodet siden jeg var 20 og det vokser frem på andre plasser på kroppen, så er min maskulinitet godt ivaretatt.

Jeg er far til fem vidunderlige barn, er lykkelig gift (så vidt som jeg vet), har en god jobb som jeg mestrer fint. Jeg har i en alder av straks 33 utrettet mye bra både på hjemmefronten og i arbeidslivet, og føler faktisk at det ligger enda mer flotte ting og opplevelser i fremtiden. Mine ambisjoner kommer ikke til å gi meg en krise, det er jo dem som driver meg frem!

Så, da sier jeg meg ferdig med midtlivskrisen og tar sikte på å motbevise alt denne artikkelen i løpet av de neste årene.

Dessuten blir jeg jo bare kjekkere ettersom jeg blir eldre:)


Veldig potent og viril hilsen

Daniel

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar