mandag 24. november 2014

Flyvettreglene


Å reise med fly er - i likhet med mye annet - et studie av menneskets atferd. Det gjennomsnittlige mennesket har alltid et behov for å være først, selv om det ikke betyr å komme fram fortere.

Jeg reiste en gang fra Gardermoen til Værnes og så virkelig hvordan trangen til å være først virkelig klarte å forsinke avgangen. Som vanlig fyltes det opp med dresskledde menn med trillekoffert foran innsjekkingsskranken rundt 15 minutter før boarding. Alle øynet hverandre med avsky, og skranken med hunger. Som sultne ulver rundt en skadet hjort.

Da innsjekken startet, kastet de seg over skranken som villmenn, og styrtet ut til den ventende bussen som stod utenfor. Alle som en kapret de seg plass nærmest utgangen slik at vi andre mætte presse oss forbi dem for å komme på. De skulle selvsagt først av for å komme først på flyet. Utrolig nok så de ikke ut til å forstå at bussen kom ikke til å kjøre før alle var kommet på...

Da vi kom til flyet reiste de seg for å komme først av. Dessverre for dem åpnet ikke bussen dørene før ti minutter senere.

Da dørene endelig åpnet seg løp de alle sammen ut, med Dagens Næringsliv under armene og opp trappe  til flyet for så å lage kø for oss andre. De hadde selvsagt seter fra rad en til fem, og hadde tilfeldigvis trillekofferter i en størrelse som måtte legges i  bagasjehylla med kirurgisk presisjon.

Det var kjølig å stå ute i snøen og vente på dem.

Med bakgrunn i dette har jeg lagd en kort liste, som nevte menn nok aldri kommer til å lese, men som kan være grei å bruke for å ta hensyn til medpassasjere når man er ute på tur.

1. Flyet går ikke fra dere.
Dette gjelder alle dere som spretter opp fra stolene så snart det kommer en flyplassansatt til gaten - selv om det er ti minutter til boardingen starter. På de fleste flyturene har passasjerene fått seteplass - ingen tar ditt sete.

2. Køkultur
Igjen - alle som spretter opp. Det er en grunn til at de med seteplass fra rad 15 og bakover blir bedt om å gå på først. Da slipper vi å stå i kø og vente på at du på rad en skal bruke fem minutter på å ta opp plass i midtgangen mens du legger opp håndbagasjen.

3. Dørene åpnes...
...ikke før motorene er slått av. Det er ikke noe poeng å reise seg så snart flyet har stoppet. Det er gøy for folk som meg å se på dere som står i midtgangen i ti minutter før dørene åpnes, men det er ikke nødvendig.

4. Verden savner dere ikke SÅ mye
Når dere står i midtgangen  og venter på at dørene åpnes - vær snill å vente med telefonsamtalene til dere kommer av flyet. Selv om du er fryktelig viktig har vi andre ikke lyst å høre om din flytur. Vi opplevde nettopp samme tur.

5. Planlegg litt.
Du VET du kommer til å legge jakken i hylla over setet, så hvorfor ikke kle den av før du går inn i flyet - du har tid de ti minuttene du tripper og venter spent på å komme deg først inn for å sette deg på rad en. Det er heller ikke plass å kle på deg jakken mens du står sild-i-tønne og venter på at dørene åpnes. Den kan vente til du har kommet knn på terminalen.

6. Smil
Smil til flyvertinnene/flyvertene. Se dem inn i øynene og takk for kaffen. De har en hektisk hverdag med mange passasjerer og fortjener å bli satt pris på.

Hvis noen har flere punkt å tilføye, skriv  gjerne i kommentarfeltet.

Og ha en god tur:)

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar